In de eenvoudigste bewoordingen zijn het digitale activa die bestaan op een blockchain. Maar wat betekent dat, en waarom zou je moeten weten wat dit betekent? In dit artikel vertellen we je alles over de nieuwe wereld van NFT’s.
Wat zijn NFT's en waarvoor kunnen ze worden gebruikt
NFT’s zijn digitale objecten die worden opgeslagen op een blockchain. In tegenstelling tot andere digitale activa kunnen NFT’s niet worden gekopieerd of nagemaakt. Dit maakt ze uniek en gewild voor verzamelaars en investeerders.
NFT’s kunnen voor verschillende doeleinden worden gebruikt, waaronder:
- Verzamelobjecten: NFT’s kunnen worden gebruikt om digitale kunst, muziek, video’s en andere digitale activa te verzamelen en op te slaan.
- Gaming: NFT’s kunnen worden gebruikt in NFT games om unieke in-game items te maken die kunnen worden verhandeld of verkocht op secundaire markten.
- Gedecentraliseerde toepassingen: NFT’s kunnen worden gebruikt om reële activa op een blockchain te vertegenwoordigen, zoals onroerend goed of voertuigen.
- Tokenisatie: NFT’s kunnen worden gebruikt om fysieke activa, zoals goud of kunst, te tokeniseren en om te zetten in digitale tokens die kunnen worden gekocht, verkocht of verhandeld op beurzen.
De gebruiksscenario’s voor NFT’s worden nog steeds verkend en ontwikkeld. Met de toenemende populariteit van blockchain-technologie, is het waarschijnlijk dat meer toepassingen.
Hoe werken NFT's
NFT’s zijn digitale activa die voor hun opslag gebruikmaken van blockchain-technologie. De meest populaire blockchain voor NFT’s is Ethereum. Andere blockchains die NFT’s ondersteunen zijn onder andere EOS en NEO.
Wanneer een NFT wordt gecreëerd, krijgt het een unieke ID toegewezen. Deze ID wordt gebruikt om het activum op de blockchain te volgen en de authenticiteit ervan te verifiëren.
NFT’s kunnen worden gekocht, verkocht of verhandeld op secundaire markten. Het populairste platform voor het kopen en verkopen van NFT’s is OpenSea. Andere platforms zijn Rarible, Vault en SuperRare.
De waarde van een NFT hangt af van een aantal factoren, waaronder de schaarste, het nut en de populariteit ervan. Een kunst NFT kan bijvoorbeeld meer waard zijn als het is gemaakt door een populaire artiest of als het zeldzaam is.
Beleggen in NFT's
NFT’s zijn een nieuwe en opkomende activaklasse. Als zodanig gaan ze gepaard met een hoge mate van risico. Voordat je in NFT’s belegt, dient je goed onderzoek te doen en eventueel een financieel adviseur te raadplegen.
Hieronder vindt je een aantal zaken die je moet overwegen voordat je in NFT’s belegt:
- Schaarste: De waarde van een NFT hangt af van zijn schaarste. Als een NFT zeer zeldzaam is, zal het waardevoller zijn dan een die meer algemeen is.
- Bruikbaarheid: De waarde van een NFT hangt ook af van het nut ervan. Een NFT die voor een specifiek doel kan worden gebruiktzoals een in-game item, zal waardevoller zijn dan een die dat niet kan.
- Populariteit: De waarde van een NFT hangt ook af van zijn populariteit. Als een NFT populair is bij verzamelaars en investeerders, zal het meer waard zijn dan een die dat niet is.
- Oplichting: Er zijn een aantal oplichtingspraktijken in verband gebracht met NFT’s. Bijvoorbeeld, in 2018 werd een NFT genaamd CryptoPuppies gecreëerd waarmee gebruikers digitale puppy’s konden kopen met behulp van Ethereum. De ontwikkelaars van het project verdwenen echter met de fondsen, waardoor investeerders zonder geld kwamen te zitten.
- Hacks: Vanwege hun gedecentraliseerde aard worden NFT’s vaak opgeslagen op exchanges of wallets die vatbaar zijn voor hacks. In 2019 werd bijvoorbeeld de populaire cryptocurrency-uitwisseling Binance gehackt en 7.000 BTC werden gestolen.
Zelf NFT's maken
Wanneer je een eigen NFT wilt creëren, moet je een paar dingen weten.
- Ten eerste moet je een account aanmaken op een platform dat NFT’s ondersteunt. Het meest populaire platform hiervoor is Opensea.
- Zodra je een account hebt aangemaakt, moet je kiezen welk type NFT je wilt maken. Er zijn drie hoofdtypen: verzamelobjecten, spelartikelen en gedecentraliseerde applicaties.
- Zodra je het type NFT hebt gekozen dat je wilt creëren, moet je een blockchain kiezen die het ondersteunt. De meest populaire blockchain voor NFT’s is Ethereum. Andere blockchains die NFT’s ondersteunen zijn EOS en NEO.
- Nadat je een blockchain hebt gekozen, moet je een portemonnee kiezen die deze blockchain ondersteunt. De populairste wallets voor Ethereum zijn MetaMask en MyEtherWallet.
- Tenslotte moet je je NFT aanmaken. Dit kan worden gedaan met behulp van een aantal verschillende tools, zoals de OpenSea marktplaats of de Dapper Labs Flow blockchain.
Zodra de NFT is gemaakt, krijgt het een uniek ID toegewezen. Deze ID wordt gebruikt om het activum op de blockchain te volgen en de authenticiteit ervan te verifiëren.
NFT’s kunnen worden gekocht, verkocht of verhandeld op secundaire markten. Het populairste platform voor het kopen en verkopen van NFT’s is OpenSea.
Voorbeelden van NFT projecten
NFT’s worden op vele manieren gebruikt. Een aantal populaire NFT projecten zijn:
CryptoKitties: CryptoKitties is een gedecentraliseerde applicatie waarmee gebruikers digitale katten kunnen kopen, verkopen en fokken. Het project was een van de eerste die het gebruik van NFT’s populariseerde en hielp bij de lancering van het Ethereum netwerk.
Decentraland: Decentraland is een virtuele wereld platform dat NFTs gebruikt om eigendom van land en activa binnen het spel te vertegenwoordigen. Spelers kunnen hun land en bezittingen kopen, verkopen of verhandelen op de Decentraland marktplaats.
Minecraft: Minecraft is een populair videospel waarmee spelers gebouwen kunnen maken en vernietigen in een 3D-wereld. In 2014 kondigde Microsoft aan dat het ondersteuning zou toevoegen voor NFT’s in Minecraft, waardoor spelers in-game items kopen, verkopen of verhandelen.
Ethereum Naam Service: De Ethereum Name Service is een gedecentraliseerd domeinnaamsysteem waarmee gebruikers .eth-domeinen kunnen registreren. Deze domeinen kunnen worden gebruikt om cryptocurrency te verzenden en ontvangen, gegevens op te slaan of verkeer om te leiden.
Conclusie
NFT’s zijn een nieuw type activa dat een revolutie teweegbrengt in de manier waarop we denken over eigendom. Ze hebben het potentieel om de manier te veranderen waarop we gamen, omgaan met digitale activa en zelfs hoe we het internet gebruiken. Met hun unieke eigenschappen gaan NFT’s zeker een mooie toekomst tegemoet.