Mascarpone is een belangrijk ingrediënt in voornamelijk desserts. Als je nog nooit mascarpone hebt geprobeerd, is dit het moment – het is zeker een kaas die je niet wilt missen! In dit artikel leggen we je uit wat het is, en welke recepten je er mee kunt bereiden.
Wat is mascarpone en waarvoor wordt het gebruikt?
Mascarpone is een Italiaanse kaas die wordt gemaakt van room. Hij is dik en smeerbaar, en heeft een zoete, rijke smaak. Mascarpone wordt vaak gebruikt in desserts, zoals tiramisu en cheesecake. Hij kan ook worden gebruikt in hartige gerechten, zoals pasta of risotto.
Mascarpone maken
Mascarpone wordt gemaakt door een zuur toe te voegen aan room, waardoor de room indikt en stremt. Het mengsel wordt vervolgens gezeefd en men laat de mascarpone uitlekken. Na enkele uren is de mascarpone klaar voor gebruik.
Populaire recepten
Mascarpone is een veelzijdig ingrediënt dat kan worden gebruikt in zoete en hartige gerechten. Enkele van de populairste recepten met mascarpone zijn tiramisu, kaastaart en mascarpone pasta. Om thuis je eigen mascarpone te maken, heb je alleen room en een zuur zoals citroensap of azijn nodig.
Tiramisu
Ingrediënten:
- 1/2 kopje espresso of koffie
- 1/2 kop Marsala wijn
- 1/4 kopje suiker
- 1 (8-ons) container mascarpone kaas
- 1 groot ei, geklopt
- 1/2 theelepel vanille-extract
- 24 langevingers
- 3 eetlepels ongezoet cacaopoeder
Stappen:
- Verwarm de oven voor op 190 graden.
- Zet een half kopje espresso of koffie en zet opzij om af te koelen.
- Verwarm in een kleine steelpan de Marsala wijn en suiker op middelhoog vuur tot de suiker is opgelost. Laat dit vervolgens afkoelen.
- Meng in een middelgrote kom de mascarpone, het ei en het vanille-extract tot een gladde massa.
- Doop elke langevinger in de espresso of koffie en vervolgens in het Marsalamengsel. Leg ze in een ovenschaal.
- Verdeel de helft van het mascarponemengsel over de langevingers. Bestrooi met 1 eetlepel cacaopoeder. Herhaal de lagen nog een keer.
- Bak gedurende 25 minuten in de voorverwarmde oven, of tot ze hard zijn.
Cheesecake
Ingrediënten:
- 1/2 kop mascarpone, op kamertemperatuur
- 1/4 kopje suiker
- 1/4 theelepel vanille-extract
- 1 groot ei, geklopt
- 8 ons roomkaas, op kamertemperatuur
- 1/2 kopje zure room, op kamertemperatuur
- 3 eetlepels bloem voor alle doeleinden
- 1 eetlepel maïzena
- Snufje zout
- Vers fruit en slagroom, om te serveren (optioneel)
Stappen:
- Verwarm de oven voor op 190 graden.
- Vet een springform pan in met boter en bekleed de bodem met perkamentpapier.
- Meng in een middelgrote kom mascarpone, suiker en vanille-extract tot een gladde massa. Klop het ei erdoor tot het goed gemixt is.
- Meng in een andere kom de roomkaas, zure room, bloem, maïzena en zout tot een gladde massa. Voeg dit mengsel toe aan het mascarponemengsel en meng tot het goed gemixt is.
- Giet het beslag in de voorbereide pan.
- Bak 55 tot 60 minuten, of tot de cheesecake gezet is maar nog licht wiebelig is in het midden. Zet de oven uit en laat de cheesecake er nog een uur in staan met de deur dicht
- Haal uit de oven en laat volledig afkoelen op een rooster alvorens enkele uren te koelen in de koelkast. Serveer koel met vers fruit en eventueel slagroom.
Wat zijn enkele vervangers voor mascarpone?
Als je geen mascarpone kunt vinden, kun je ricotta als vervanger gebruiken. Ricotta is qua textuur en smaak vergelijkbaar met mascarpone, en kan op dezelfde manier worden gebruikt.
Conclusie
Mascarpone is een Italiaanse kaas gemaakt van room. Hij is dik en smeerbaar en heeft een zoete, rijke smaak. Mascarpone wordt vaak gebruikt in desserts, zoals tiramisu en cheesecake. Het kan ook worden gebruikt in hartige gerechten, zoals pasta of risotto. Mascarpone wordt gemaakt door een zuur toe te voegen aan room, waardoor de room gaat stremmen. Vervolgens wordt het mengsel gezeefd en laat men de mascarpone uitlekken. Om thuis je eigen mascarpone te maken, heb je alleen room en een zuur zoals citroensap of azijn nodig.