Je hebt de term “FOMO” waarschijnlijk wel eens gehoord, maar je weet misschien niet precies wat het betekent. FOMO staat voor “fear of missing out” Het is het gevoel van angst of onzekerheid dat voortkomt uit de gedachte dat je iets belangrijks of leuks zou kunnen missen.
FOMO wordt vaak geassocieerd met sociale media omdat het zo makkelijk is om te zien wat andere mensen doen en dat te vergelijken met je eigen leven. Je kunt bijvoorbeeld een vriend zien posten over een fantastische vakantie die ze nemen en jaloers zijn dat je zelf niet ergens op een strand zit. Of je ziet een groep vrienden samen optrekken en voelt je buitengesloten omdat je niet bent uitgenodigd.
FOMO kan zich ook op meer concrete manieren manifesteren. Je kunt bijvoorbeeld een baan houden die je haat omdat je bang bent je ziektekostenverzekering te verliezen of een kans laten liggen omdat je te bang bent om een risico te nemen.
De oorsprong van FOMO
De term “FOMO” werd in 1996 bedacht door Dr. Dan Herman. Herman schreef over de effecten van technologie op ons leven en hoe we altijd “op de hoogte” willen zijn Hij beschreef FOMO als “de angst dat anderen misschien bevredigende ervaringen hebben waar wij niet bij zijn”
De laatste jaren is de term mainstream geworden, deels dankzij de sociale media. Het wordt nu gebruikt om het gevoel van onzekerheid of angst te beschrijven dat ontstaat als je ziet wat anderen doen en het gevoel hebt dat je iets mist.
De gevolgen
FOMO kan behoorlijk negatieve gevolgen hebben voor je leven. Zo kan het leiden tot afgunst en jaloezie. Je leven voortdurend vergelijken met dat van anderen is een recept voor ongelukkigheid. Het kan ook leiden tot impulsieve beslissingen. Als je bang bent iets te missen, kun je een overhaaste beslissing nemen zonder er eerst over na te denken.
FOMO kan ook stress en angst veroorzaken. Je voortdurend afvragen wat andere mensen aan het doen zijn en of je iets mist, kan een tol eisen van je geestelijke gezondheid. Als je er niets aan doet, kan FOMO zelfs leiden tot depressie.
Hoe om te gaan met FOMO
Als je merkt dat FOMO negatieve gevolgen begint te hebben voor je leven, zijn er enkele dingen die je kunt doen om ermee om te gaan.
Probeer eerst een stap terug te doen en de situatie objectief te beoordelen. Vraag jezelf af of wat je ziet echt zo geweldig is als het lijkt. De kans is groot dat dat niet zo is. Mensen hebben de neiging om alleen de hoogtepunten van hun leven op sociale media te plaatsen – de rest wordt weggelaten. Vergelijk je werkelijkheid achter de schermen dus niet met de hoogtepunten van iemand anders
Probeer je te concentreren op wat belangrijk voor je is en wat je gelukkig maakt. Zo voorkom je dat FOMO je leven overneemt en onnodige stress en angst veroorzaakt. Wees ten slotte niet bang om soms nee te zeggen. Het is niet omdat iedereen iets doet, dat jij dat ook moet doen – je zult veel gelukkiger zijn als je je leven leeft volgens je eigen waarden en voorkeuren in plaats van de hele tijd de massa te volgen.
FOMO en JOMO
FOMO en JOMO zijn twee termen die vaak samen worden gebruikt. JOMO staat voor “the joy of missing out” Het is het tegenovergestelde van FOMO – in plaats van je angstig of gestrest te voelen over wat je mist, is JOMO het gevoel van tevredenheid en geluk dat ontstaat door je te concentreren op wat je hebt en te genieten van je eigen gezelschap.
JOMO kan nuttig zijn bij het omgaan met FOMO. Als je je richt op de goede dingen in je leven, is het gemakkelijker om de negativiteit rond FOMO te negeren. Je kunt ook merken dat JOMO je helpt het leven meer te waarderen en dankbaar te zijn voor wat je hebt.
Conclusie
FOMO is een echt fenomeen dat negatieve gevolgen kan hebben voor je leven als je het niet controleert. Er zijn echter dingen die je kunt doen om er effectief mee om te gaan, zodat het je leven niet overneemt.