De kans is groot dat je de afkorting “NSFW” wel eens hebt gezien. Maar wat betekent het eigenlijk? NSFW staat voor “Not safe for work”. Het wordt gebruikt om dingen te beschrijven die niet geschikt zijn voor de werkplek, of dat nu is omdat ze seksueel expliciet, gewelddadig of gewoon grof zijn.
Tegenwoordig wordt NSFW meestal gebruikt in verband met online inhoud, bijvoorbeeld een YouTube-video of een Reddit-rubriek die als NSFW is bestempeld. Als je deze inhoud op je werk bekijkt, zal je baas het waarschijnlijk afkeuren. Daarom is het belangrijk om te weten wat NSFW betekent, zodat je kunt voorkomen dat je per ongeluk klikt op iets wat je op het werk niet zou moeten zien!
Wat betekent NSFW?
Zoals we al eerder zeiden, staat NSFW voor “Not safe for work” of vertaald:”Niet Veilig Voor Werk”. Maar wat telt precies als “werk”? Dat hangt af van je job en je werkomgeving. Maar in het algemeen, als er een kans is dat je baas of collega’s zien waar je naar kijkt – en zich beledigd of gestoord voelen – dan is het waarschijnlijk NSFW.
Dit omvat alles dat seksueel expliciet of grafisch, gewelddadig of gewoon grof is. Kortom, als er een kans is dat wat je bekijkt je in de problemen kan brengen op het werk, is het beter om voorzichtig te zijn en het helemaal te vermijden.
Het ontstaan van de term
De term NSFW bestaat al een tijdje, hoewel de precieze oorsprong ervan onduidelijk is. Eén theorie is dat de term is ontstaan op Usenet, een vroeg online discussieforum. Een andere mogelijkheid is dat de term in de jaren negentig door werknemers van een internetprovider is bedacht als waarschuwing aan anderen om bepaalde e-mails op het werk niet te openen (hoewel dit niet is bevestigd).
Wat de oorsprong ook is, de term NSFW wordt de laatste jaren veel gebruikt, vooral in verband met online inhoud.
Bij twijfel niet klikken
Als je niet zeker weet of iets NSFW is of niet, is het beste beleid om er gewoon niet op te klikken. Het is geen schande om iets door te geven als je niet zeker weet of het geschikt is voor het werk of niet. Beter veilig dan spijt, toch?
Conclusie
Dus daar heb je het! Nu weet je wat NSFW betekent en hoe je kunt voorkomen dat je per ongeluk op iets ongepasts klikt op het werk. Onthoud: bij twijfel niet klikken! En wees altijd voorzichtig bij het bekijken van mogelijk aanstootgevend materiaal.