Waarschijnlijk heb je wel eens van oestrogeen gehoord. Maar wat is het precies? Simpel gezegd is oestrogeen een hormoon dat door de eierstokken wordt geproduceerd en noodzakelijk is voor verschillende belangrijke functies in het vrouwelijk lichaam, waaronder menstruatie en vruchtbaarheid. Lees verder voor meer informatie over dit belangrijke hormoon.
Wat doet oestrogeen?
Oestrogeen is een hormoon dat zowel bij mannen als bij vrouwen wordt aangemaakt. Vrouwen produceren echter veel meer oestrogeen dan mannen. Oestrogeen is verantwoordelijk voor de ontwikkeling van secundaire geslachtskenmerken bij meisjes tijdens de puberteit, zoals borstontwikkeling en het begin van de menstruatie. Bij volwassen vrouwen helpt oestrogeen de botdichtheid in stand te houden, houdt het de huid gezond en regelt het de menstruatiecyclus.
Soorten oestrogeen
Er zijn drie belangrijke soorten oestrogeen: estradiol, estron en estriol. Estradiol is de meest voorkomende en krachtige vorm van oestrogeen. Het piekt tijdens de vruchtbare jaren van een vrouw en neemt af na de menopauze. Estrone is een andere vorm van oestrogeen die na de menopauze wordt aangemaakt. Het is niet zo krachtig als estradiol, maar kan beschermende effecten hebben tegen osteoporose en hartziekten. Estriol is de zwakste vorm van oestrogeen en komt in zeer kleine hoeveelheden in het lichaam voor.
Functies
Zoals we al zeiden, is oestrogeen verantwoordelijk voor verschillende belangrijke functies in het vrouwelijk lichaam. Een van de belangrijkste functies van oestrogeen is het reguleren van de menstruatiecyclus. Dit hormoon geeft het lichaam aan wanneer het tijd is om het baarmoederslijmvlies af te werpen, wat dan leidt tot de menstruatie. Oestrogeen speelt ook een rol bij de vruchtbaarheid; gezonde niveaus van dit hormoon zijn noodzakelijk voor de ovulatie (het vrijkomen van een eicel uit de eierstok).
Naast de reproductieve functies helpt oestrogeen ook de botten sterk en gezond te houden door de calciumopname te regelen. Dit hormoon helpt ook bij de productie van collageen, waardoor de huid soepel en elastisch blijft. Ten slotte helpt oestrogeen het HDL (goede) cholesterolgehalte te verhogen en het LDL (slechte) cholesterolgehalte te verlagen, wat het risico op hart- en vaatziekten kan verlagen.
Waar komt oestrogeen vandaan?
Oestrogeen wordt geproduceerd in de eierstokken, de testikels, de bijnieren en de placenta. Bij vrouwen is oestrogeen uit de eierstokken verantwoordelijk voor de ontwikkeling van vrouwelijke geslachtskenmerken en de regulering van de menstruatiecyclus. Bij mannen wordt testosteron omgezet in oestrogeen door een proces dat aromatisering heet. Deze omzetting vindt plaats in de testes, de bijnieren en het vetweefsel. Aromatisering is noodzakelijk voor de ontwikkeling van secundaire geslachtskenmerken bij mannen, zoals gezichtshaar en spiermassa.
Hoe het oestrogeengehalte te verhogen
Dus, hoe kun je je oestrogeengehalte verhogen als het laag is? Hier zijn een paar voorbeelden:
- Eet voedingsmiddelen die rijk zijn aan fyto-oestrogenen. Fyto-oestrogenen zijn plantaardige chemicaliën die de effecten van oestrogeen in het lichaam nabootsen. Voedingsmiddelen die rijk zijn aan fyto-oestrogenen zijn sojabonen en tofu, lijnzaad, sesamzaad en peulvruchten zoals kikkererwten en linzen.
- Neem aanvullende kruiden. Kruiden zoals black cohosh, rode klaver, en Dong Quai bevatten allemaal verbindingen die kunnen helpen de oestrogeenspiegel te verhogen.
- Ga seksueel om met iemand die hoge oestrogeenspiegels heeft. Dit klinkt misschien vreemd, maar het is waar! Wanneer mensen met verschillende hormoonprofielen seks hebben met elkaar, “wisselen” hun lichamen hormonen uit via hun lichaamsvloeistoffen. Dus, als je seks hebt met iemand met een hoog oestrogeengehalte, kun je merken dat je eigen oestrogeengehalte ook toeneemt.
- Neem meer slaap. Geloof het of niet, slaaptekort kan leiden tot hormonale onevenwichtigheden, waaronder lage oestrogeenspiegels. Zorg er dus voor dat je genoeg slaapt!
- Beweeg regelmatig. Het is aangetoond dat lichaamsbeweging de hormonale balans bij zowel mannen als vrouwen verbetert. Dus zelfs als je denkt dat je niet hoeft af te vallen, kan lichaamsbeweging goed zijn voor de hormoonhuishouding
- Verminder het stressniveau. Stress kan een ravage aanrichten op je hormonen, dus zoek manieren om je regelmatig te ontspannen en te ontstressen. Probeer dingen als yoga, meditatie of zelfs een lang bad nemen aan het eind van de dag.
Er zijn dus veel dingen die je kunt doen om de oestrogeenniveaus te verhogen als ze laag zijn, waaronder het eten van bepaalde voedingsmiddelen, het nemen van supplementen, regelmatig sporten, en het verminderen van stressniveaus. Als je denkt dat jouw oestrogeengehalte laag kan zijn, praat dan met uw arts om je te laten testen. Hij of zij kan je dat met zekerheid vertellen en je helpen een plan te ontwikkelen om het niveau weer op het juiste peil te brengen.
Voedingsmiddelen die oestrogeen bevatten
Je weet dit misschien niet, maar er zijn bepaalde voedingsmiddelen die oestrogeen bevatten. Hier zijn 5 voedingsmiddelen die positieve of negatieve invloed hebben op het oestrogeenniveau in het lichaam.
Lijnzaad
Lijnzaad is een klein, bruin zaadje dat afkomstig is van de vlasplant. Ze worden vaak gebruikt als ingrediënt in bijvoorbeeld mueslirepen en muffins. Lijnzaad bevat veel vezels en omega-3 vetzuren, die goed zijn voor de gezondheid van het hart. Maar ze bevatten ook fyto-oestrogenen, dat zijn plantaardige verbindingen die oestrogeen nabootsen in het lichaam.
Sojabonen
Sojabonen zijn een soort peulvrucht die vaak wordt gebruikt om tofu, tempeh en sojamelk te maken. Net als lijnzaad bevatten sojabonen fyto-oestrogenen. Ze zijn zelfs een van de rijkste bronnen van fyto-oestrogenen in de voeding. Sojabonen zijn ook een goede bron van eiwitten en mineralen zoals ijzer en calcium.
Zuivelproducten
Zuivelproducten zoals melk, kaas en yoghurt bevatten een type oestrogeen dat insuline-achtige groeifactor (IGF-1) heet. IGF-1 helpt kinderen en adolescenten groeien. Zuivelproducten bevatten ook andere voedingsstoffen zoals calcium, vitamine D en kalium.
Groenten en fruit
Groenten en fruit bevatten zelf geen oestrogeen, maar ze kunnen wel invloed hebben op de hoeveelheid oestrogeen in je lichaam. Sommige vruchten en groenten bevatten verbindingen die het vermogen van het lichaam om oestrogeen af te breken blokkeren. Dit kan leiden tot een ophoping van oestrogeen in het lichaam na verloop van tijd. Groenten en fruit die dit effect hebben zijn selderij, bessen, kersen, pompoen, broccoli en bloemkool.
Zoethoutwortel
Zoethoutwortel is een kruid dat soms wordt gebruikt om snoep, thee of tabaksproducten op smaak te brengen. Het bevat een verbinding genaamd glycyrrhizinezuur (GZA), die de niveaus van het stresshormoon cortisol in het lichaam kan verhogen. Verhoogde cortisolniveaus kunnen een toename van de oestrogeenproductie veroorzaken. Zoethoutwortel zou ook de testosteronspiegel bij mannen verlagen, wat kan leiden tot een verminderde zin in seks en erectiestoornissen.
Conclusie
Zoals je ziet, speelt oestrogeen een cruciale rol in verschillende gebieden van de gezondheid van vrouwen. Als u denkt dat u een tekort aan dit belangrijke hormoon hebt, neem dan contact op met uw arts – een bloedtest kan bevestigen of uw waarden zijn waar ze zouden moeten zijn.