Skip to content

Wat is slaapverlamming?

Slaapverlamming

Blog Inleiding: Slaapverlamming is een beangstigende aandoening die sommige mensen in hun slaap ervaren. Hoewel het geen schadelijke gevolgen heeft, kan het voor degenen die het meemaken, heel angstaanjagend zijn. Als je ooit merkt dat je wakker wordt en je lichaam niet beweegt, ben je mogelijk slachtoffer van slaapverlamming. Laten we wat dieper ingaan op deze bizarre aandoening.

Wat slaapverlamming precies is

Slaapverlamming is een aandoening waarbij iemand wakker wordt tijdens de slaap en hun lichaam niet kan bewegen. Ondanks dat ze wakker zijn, voelen ze zich verdoofd en lijken ze nog steeds in een droom te zitten. Ze kunnen meestal niet spreken of praten en hebben vaak visuele hallucinaties. Hoewel dit allemaal al angstaanjagend genoeg is, voelen sommige mensen ook een ongewone druk op hun borst – alsof er iets bovenop hen drukt – waardoor ademen moeilijk wordt gemaakt.

Oorzaken van slaapverlamming

Slaapverlamming is een aandoening die veel mensen over de hele wereld treft. Lijders ervaren een tijdelijk onvermogen om te bewegen of te spreken terwijl ze in slaap vallen of wakker worden. Hoewel de aandoening beangstigend kan zijn, is het belangrijk om te begrijpen wat slaapverlamming veroorzaakt, zodat je maatregelen kunt nemen om de kans dat het gebeurt te verkleinen. 

De precieze oorzaak van slaapverlamming is nog onbekend, maar er zijn enkele bekende factoren die je risico op het ervaren ervan kunnen vergroten. Daartoe behoren stress, slaapgebrek, bepaalde medicijnen, veranderingen in het slaapschema (zoals een jetlag), en psychische aandoeningen zoals depressie en angst. Daarnaast kunnen alcoholgebruik en middelenmisbruik je risico op het meemaken van episodes van slaapverlamming vergroten.

Oorzaken slaapverlamming

Behandeling van slaapverlamming

Als je af en toe last hebt van slaapverlamming, zijn er enkele dingen die je kunt doen om je risico op toekomstige episodes te verkleinen. Allereerst moet je ervoor zorgen dat je elke nacht voldoende rust krijgt door een regelmatige bedtijdroutine te volgen en activiteiten te vermijden die je natuurlijke circadiane ritme kunnen verstoren (zoals ‘s avonds laat je telefoon checken). Daarnaast kan het verminderen van stressniveaus door activiteiten als lichaamsbeweging of meditatie helpen je risico op toekomstige episodes van slaapverlamming te verminderen. Als deze methoden voor jou niet werken of als je merkt dat je terugkerende episodes van deze stoornis hebt, praat dan met je arts over andere behandelingsmogelijkheden die er zijn.

Het voorkomen van slaapverlamming

Hoewel er geen harde manier is om te voorkomen dat je slaapparalyse meemaakt, bestaan er verschillende manieren waarop je de frequentie van de aanvallen kunt verminderen door betere leefregels te volgen. Probeer bijvoorbeeld elke dag op ongeveer hetzelfde tijdstip naar bed te gaan om zo’n regelmatig slaappatroon vast te stellen. Probeer ook ‘s avonds gezonde snacks te eten om stress te verminderen en neem wat tijd vrij om meditatie of yoga-oefening te doen om rustiger te blijven als je naar bed gaat.

Conclusie

Slaapverlamming is echt een angstaanjagende aandoening waaraan veel mensen wereldwijd lijden. Hoewel artsen nog steeds geïntrigeerd zijn door wat precies de oorzaak is, geloven veel wetenschappers dat stressfactoren een rol spelen bij het optreden van slaapparalyse. Ondanks dat er geen manier bestaat om 100% van slappeverlammingsgevallengarantie af te schermen, kun je wel proberen bepaalde leefregels toe te passen hiermee de frequentie van aanvalleneffectief terug te dringen…. Zoals altijd geldt; praktijk wat goede rustgevende routines en neem voldoende roest!