Skip to content

Wat is Anime?

anime

Ben je nieuw in de wereld van anime? Of heb je misschien al een paar shows gezien en wil je meer leren? Zo ja, dan is het tijd om vertrouwd te raken met deze geliefde Japanse kunstvorm. Anime is een spannend, divers medium dat voor elk wat wils heeft. Laten we onderzoeken wat anime uniek maakt en waarom het wereldwijd zo’n populaire vorm van vermaak is geworden.

Wat anime precies is?

In wezen zijn anime gewoon handgetekende of met de computer geanimeerde tekenfilms uit Japan. Maar in tegenstelling tot traditionele Amerikaanse tekenfilms als The Simpsons of Tom en Jerry, gebruikt anime vaak meer volwassen thema’s en verhaalmiddelen, zoals complexe karakterontwikkeling, emotionele diepgang en ingewikkelde plots. De meeste anime series hebben ook uitgesproken vormgeving en thema’s die putten uit de Japanse cultuur en geschiedenis.

Oorsprong van anime

Voor veel anime-fans is anime meer dan een tijdverdrijf. Het is een deel van hun identiteit. Maar waar komt deze geliefde kunstvorm vandaan? Laten we in de lange en fascinerende geschiedenis van anime duiken en de oorsprong ervan onderzoeken.

De begindagen van Japanse animatie

De anime zoals we die nu kennen begon in Japan in het begin van de jaren 1900. In die tijd was animatie grotendeels handgetekend en arbeidsintensief, maar de eerste Japanse animatiestudio werd opgericht in 1917. Deze studio heette Nikkatsu en hun beroemdste werk uit die tijd was The Dull Sword (1917).

De meeste mensen zijn het erover eens dat de basis voor de moderne anime werd gelegd in 1958, toen Osamu Tezuka zijn animatieserie Tetsuwan Atomu (Astro Boy) uitbracht. Deze serie boeide het publiek met zijn indrukwekkende vormgeving, sterke verhaallijnen en boeiende personages. Het werd al snel ongelooflijk populair, zowel in eigen land als internationaal. Het succes van Astro Boy maakte de weg vrij voor andere belangrijke werken zoals Space Battleship Yamato (1974), Mobile Suit Gundam (1979) en Kiki’s Delivery Service (1989). Deze shows hadden allemaal complexe verhalen die niet te vergelijken waren met wat je eerder in de animatie zag, en ze vormden de basis voor toekomstige generaties animatoren om meer gedurfde werken te maken.

De opkomst van de Anime Cultuur

In de jaren negentig had anime een wereldwijde aanhang ontwikkeld dankzij titels als Dragon Ball Z (1989) en Sailor Moon (1992). Met deze nieuwe genres kwam een nieuwe golf van fans die gretig alles omarmden, van cosplay tot conventies die alleen aan de animecultuur waren gewijd. Tegenwoordig zijn er tientallen animeconventies over de hele wereld waar fans oude en nieuwe vrienden kunnen ontmoeten om samen hun favoriete series te vieren. Deze cultuur heeft ook geleid tot verschillende streamingdiensten zoals Crunchyroll, die het voor fans gemakkelijker dan ooit maken om op de hoogte te blijven van alles wat met anime te maken heeft! 

 Anime heeft een lange weg afgelegd sinds het nederige begin in 1917; het is uitgegroeid van een niche kunstvorm tot een internationaal fenomeen. Miljoenen mensen over de hele wereld genieten nu van de aparte kunststijl, de meeslepende verhalen en de dynamische personages. Het maakt niet uit in welk genre je geïnteresseerd bent en of je nieuw of ervaren bent op het gebied van anime, er is voor elk wat wils!

Geschiedenis van Anime

Anime soorten en genres

Tegenwoordig bestaan er duizenden anime series, van klassieke hits als Dragon Ball Z en Naruto tot opkomende nieuwe favorieten als My Hero Academia en Demon Slayer. Lees verder voor enkele van de populairste genres en stijlen van anime die er zijn.

Shonen Anime

Shonen anime is een van de populairste genres ter wereld. Het is gericht op jonge jongens van 13-18 jaar, met verhalen met vaak thema’s als vriendschap, kameraadschap en avontuur. Voorbeelden van dit genre zijn Dragon Ball Z, Naruto, One Piece, Hunter X Hunter en Attack on Titan. Deze verhalen gaan meestal gepaard met intense actiescènes en sterke mannelijke hoofdpersonen die tegen verschillende krachten vechten om te beschermen wat hen dierbaar is.

Shoujo anime

Shoujo anime is gericht op tienermeisjes van 13-18 jaar en is vaak gericht op romantiek tussen personages en sterke vrouwelijke hoofdpersonen die streven naar onafhankelijkheid. Voorbeelden zijn Sailor Moon, Cardcaptor Sakura, Fruits Basket, Revolutionary Girl Utena, Nana, Ouran High School Host Club en meer. Deze verhalen hebben meestal een lichtere toon dan shonen anime, maar zijn nog steeds gevuld met hartverwarmende momenten die de aandacht van de kijkers trekken.

Seinen-anime

Seinen anime is gericht op oudere tienerjongens of volwassen mannen van 18+. De verhaallijnen zijn meestal volwassener dan die van shonen of shoujo anime en de thema’s zijn donkerder, zoals geweld of psychologische thrillers. Voorbeelden zijn Cowboy Bebop, Trigun, Ghost in the Shell: Stand Alone Complex 2nd GIG, Berserk, Death Note, Parasyte, Psycho Pass, Tokyo Ghoul, JoJo’s Bizarre Adventure, Monster. Veel seinen-series verkennen ook filosofie of sociale kwesties op een tot nadenken stemmende manier die een ouder publiek aanspreekt.

Ongeacht je leeftijd of voorkeuren is er zeker een anime-serie die je aanspreekt! Of je nu op zoek bent naar gevechten vol actie of oprechte romances, er is voor elk wat wils als het gaat om het verkennen van de wereld van anime.

soorten anime

Populaire anime series en films

Als je op zoek bent naar iets nieuws om dit weekend te kijken, waarom kijk je dan niet naar enkele van de populairste anime series en films? Van klassieke favorieten als “Naruto” en “Dragon Ball Z” tot nieuwere releases als “Demon Slayer” en “Violet Evergarden,” er is voor elk wat wils. Dus pak wat popcorn, ga zitten en maak je klaar om vermaakt te worden!

Naruto

Deze klassieke anime serie volgt Uzumaki Naruto terwijl hij werkt om een meester ninja te worden. Deze serie heeft meer dan 500 afleveringen in de oorspronkelijke reeks (de spin-off serie niet meegerekend). Het bevat intense vechtscènes, intrigerende personages en veel humor.

Dragon Ball Z

Een andere klassieke anime serie, Dragon Ball Z volgt Goku in zijn strijd tegen machtige aliens die de veiligheid van de aarde bedreigen. Deze serie vol actie bevat epische vechtscènes en veel humor. Met 291 afleveringen in de oorspronkelijke reeks zal deze serie je zeker urenlang vermaken.

Demon Slayer

Uitgebracht in 2019, Demon Slayer is een van de nieuwste populaire anime series. Het volgt Tanjiro Kamado als hij een zoektocht begint naar een geneesmiddel voor zijn zus die vervloekt is door demonen. Met verbluffende animaties en aangrijpende verhaallijnen werd Demon Slayer al snel een internationale hit bij fans over de hele wereld.

Violet Evergarden

Uitgebracht in 2018, vertelt Violet Evergarden het verhaal van een voormalige soldaat genaamd Violet Evergarden die aan de slag gaat als auto-geheugenpop – iemand die helpt brieven te schrijven voor anderen om haar vroegere levenservaringen te begrijpen. Met prachtige animatie en een emotioneel geladen verhaallijn zal Violet Evergarden kijkers zeker van begin tot eind boeien.

Conclusie

De wereld van de anime biedt voor elk wat wils. Van aangrijpende verhalen vol plotwendingen tot prachtig artwork dat tot de verbeelding spreekt. Met zijn uiteenlopende genres en diepgaande verteltechnieken is er geen betere manier om je onder te dompelen in een andere wereld dan door te kijken naar een spannende nieuwe anime-serie! Of je nu nieuw bent in het genre of gewoon op zoek bent naar iets fris, er zijn genoeg geweldige titels die wachten tot je ze ontdekt.