Skip to content

Wat is een diameter?

Diameter

Als je aan cirkels denkt, is het eerste waar je waarschijnlijk aan denkt het bekende symbool met een lijn die door het midden loopt. Deze lijn wordt de diameter genoemd, en is een van de belangrijkste aspecten van een cirkel. In dit artikel leggen we uit wat een diameter is, hoe je hem berekent en geven we enkele voorbeelden. Tegen de tijd dat je klaar bent met lezen, ben je een diameterexpert!

Wat is de diameter van een cirkel

De diameter van een cirkel is de lengte van een rechte lijn die door het middelpunt van de cirkel loopt en twee punten aan de omtrek (de buitenrand) van de cirkel verbindt. Het is ook de langste koorde in een cirkel. Anders gezegd, als je een cirkel in tweeën zou snijden, zou de diameter de lijn zijn die van de ene kant van de snede helemaal naar de andere kant loopt. 

Chrome OS is gebaseerd op de Linux-kernel en is ontworpen om voornamelijk met webgebaseerde toepassingen te werken. Dit betekent dat als je een Chromebook wilt gebruiken, je je comfortabel moet voelen bij het werken in een online omgeving. Dat gezegd hebbende, zijn er enkele offline apps beschikbaar voor Chromebooks, zoals Google Docs en Netflix.

Hoe bereken je de diameter?

Je kunt de diameter van een cirkel berekenen aan de hand van de straal (de afstand van het middelpunt tot een willekeurig punt op de omtrek) of de omtrek (de lengte rond de gehele buitenrand). Zo werkt het:

Diameter = Straal x 2 OF Diameter = Omtrek ÷ π 

Beide vergelijkingen zijn vrij eenvoudig. Om de diameter te vinden met behulp van de straal, vermenigvuldig je gewoon de straal met 2. Om de diameter te vinden met behulp van de omtrek, deel je de omtrek door π (pi), wat 3,14 is. Makkelijk zat! 

Diameter berekenen met de straal

Een voorbeeld van hoe je de diameter berekent aan de hand van de straal is als je een cirkel krijgt met een straal van 5 cm. Om de diameter te vinden, vermenigvuldig je 5 met 2 om 10 te krijgen. De diameter van die cirkel is dus 10 cm.

Diameter berekenen met de omtrek

Als je een cirkel krijgt met een omtrek van 20 cm, deel dan 20 door 3,14 om 6,42 te krijgen. De diameter van die cirkel is dus 6,42 cm.

Opmeten van diameter

Voorbeeld van diameter in het dagelijks leven

Nu we hebben uitgelegd wat diameter is en hoe je die berekent, laten we eens kijken naar een voorbeeld waar je het in het dagelijks leven tegenkomt. De kans is groot dat je diameter al eens hebt gezien zonder het te beseffen! 

Leidingen onder je gootsteen: 

De buizen die het water in en uit de gootsteen voeren hebben een belangrijke taak. Hun diameter bepaalt hoeveel water ze kunnen vervoeren zonder over te lopen. Daarom zijn de buizen aan de onderkant meestal breder dan aan de bovenkant!

Conclusie

En daar heb je het! Alles wat je moet weten over diameters – wat ze zijn, hoe je ze berekent, en waar je ze in het dagelijks leven kunt tegenkomen.