Het Schengengebied is een verzameling van 26 Europese landen die zijn overeengekomen om vrij verkeer van burgers tussen hen toe te staan. Het gebied dankt zijn naam aan het Schengen-akkoord van 1985, dat werd ondertekend in de Luxemburgse stad Schengen.
Tegenwoordig beslaat het Schengengebied het grootste deel van continentaal Europa en omvat het 22 lidstaten van de Europese Unie en 4 niet-EU-lidstaten. IJsland, Liechtenstein, Noorwegen en Zwitserland zijn geen lid van de EU, maar maken wel deel uit van het Schengengebied.
De voordelen van het Schengengebied voor burgers zijn onder meer de mogelijkheid om vrij tussen deelnemende landen te reizen zonder dat ze een visum of andere reisdocumentatie nodig hebben. Dit maakt reizen binnen Europa veel eenvoudiger en handiger dan het anders zou zijn.
Geschiedenis van het Schengengebied
Het Schengengebied werd in 1985 opgericht door het Akkoord van Schengen, dat later werd opgenomen in de EU-wetgeving. Het gebied omvat 22 EU-lidstaten en 4 niet-leden.
Sinds de oprichting heeft het Schengengebied verschillende uitbreidingen ondergaan, meest recentelijk in 2007, toen Bulgarije en Roemenië toetraden. IJsland, Liechtenstein, Noorwegen en Zwitserland maken ook deel uit van het Schengengebied, maar zijn geen lid van de EU.
Het vrije verkeer van personen binnen het Schengengebied is een van de belangrijkste beginselen van de EU en stelt burgers in staat vrij tussen de lidstaten te reizen zonder dat ze een visum of paspoort nodig hebben. Dit geldt echter niet voor alle landen in de EU – Ierland en het Verenigd Koninkrijk hebben opt-outs van het Akkoord van Schengen.
Het akkoord van Schengen
Sinds het begin is het Schengen-akkoord gecrediteerd met het stimuleren van handel en toerisme binnen de EU, evenals het bevorderen van meer samenwerking tussen de lidstaten. De laatste jaren komt het akkoord echter steeds meer onder druk te staan als gevolg van de vluchtelingencrisis en de opkomst van terrorisme.
Ondanks deze uitdagingen blijft het Akkoord van Schengen een belangrijk onderdeel van de interne markt van de Europese Unie en van essentieel belang om miljoenen burgers elk jaar probleemloos te kunnen laten reizen.
Het Schengengebied vandaag
Het Schengengebied is tegenwoordig een zone met 26 landen.
Alle Schengenlanden:
- België
- Denemarken
- Duitsland
- Estland
- Finland
- Frankrijk
- Griekenland
- Hongarije
- Italië
- Letland
- Liechtenstein
- Litouwen
- Luxemburg
- Malta
- Nederland
- Noorwegen
- Oostenrijk
- Polen
- Portugal
- Slovenië
- Slowakije
- Spanje
- Tsjechië
- IJsland
- Zweden
- Zwitserland
EU landen die buiten het Schengen akkoord vallen:
- Bulgarije
- Cyprus
- Ierland
- Kroatië
- Roemenië
Conclusie
Kortom, de Schengenlanden zijn een groep van 26 Europese landen die paspoort- en immigratiecontroles aan hun gemeenschappelijke grenzen hebben afgeschaft. Het Schengengebied werkt heel erg als een enkel land voor internationale reisdoeleinden, met een gemeenschappelijk visumbeleid. Als je van plan bent om naar Europa te reizen, is het belangrijk om te weten welke landen zich in het Schengengebied bevinden, zodat je kunt bepalen of je een Schengenvisum nodig hebt.